mobile station

Hulumtuesit zbulojnë sëmundje bagëtinë e reja dhe për të parandaluar atë nga përhapja

Hulumtuesit zbulojnë sëmundje bagëtinë e reja dhe për të parandaluar atë nga përhapja

Pas studimeve gjenetike të viçave deformuara, hulumtimi është në gjendje për të zbuluar një sëmundje të panjohur më parë që gjendet midis bagëtisë Holstein. Edukate dem nga e cila mutacion dhe kështu deformimi origjinën tani është vënë poshtë për të parandaluar sëmundjen nga përhapja më tej.

Brenda bagëti daneze edukate farën e një edukate dem është përdorur për të mbars një shumë të lopë. Për shkak të inseminations shumë një dem të mund kështu, ati mijëra e viçave. Prandaj, është me rëndësi jetike për të përcaktuar nëse edukate dema bartin sëmundje të trashëgueshme.

Kjo është pikërisht ajo që studiuesit në Universitetin e Kopenhagës kanë bërë vetëm. Në një studim në mesin e viçave Holstein botuar në revistën shkencore të  BMC Gjenetikë  ata kanë zbuluar një sëmundje deri tani undescribed në mesin e kafshëve - një deformim të fytyrës që ata kanë zgjedhur për të thirrur fytyrës Dysplasia Syndrome. Hulumtuesit kanë zbuluar mutacionin gjenetik që është shkaku i sëmundjes në mesin e viçave dhe gjurmuar atë përsëri në një mbarështimit dem të veçantë. Demi tani është vënë poshtë për të parandaluar raste të tjera të sëmundjes në mesin e viça të reja të lindur.

"Ne kemi zbuluar se një edukate dem kishte zhvilluar një mutacion në qelizat e indeve spermë-prodhimin, që çoi në deformimit në mesin e viçave. Demi kaloi mutacion për në 0.5 për qind të pasardhësve të tij, e cila nuk do të tingëllojë si shumë. Por ky dem kishte lindi tashmë më shumë se 2.000 viça dhe potencialisht mund të ketë ardhur te babai edhe më shumë. Të gjitha viçat deformuar vdekur ose duhej të shkatërrohen, sepse ata ishin duke vuajtur. Prandaj, është e rëndësishme për të zbuluar shkakun ', thotë profesor Jørgen Agerholm nga Departamenti i Shkencave Veterinare Klinike.

Pasi ka informacionin e marrë nga veterinerët e viçave me deformime të fytyrës, Jørgen Agerholm shkoi në kërkim për më shumë raste në rrjetin e tij të bagëtisë veterinerët, duke përfshirë në Facebook. Ai pastaj mori më shumë viça për ekzaminim.

ADN-ja nga viçat deformuara është nënshtruar studimeve gjenetike, dhe këtu studiuesit identifikuan një pjesë e përgjithshme e gjenomit e cila përmbante një mutacion nuk gjenden në ADN Holstein normale. Kjo ishte e mundur për shkak të mappings plota mëparshme të Holstein ADN normale.

Hulumtuesit pastaj mësuan se deformime të ngjashme fytyrës janë gjetur në mesin e njerëzve, dhe këto janë të shkaktuara nga mutacione në të njëjtën pjesë të gjenomit, më saktësisht gjen FGFR2 mesin foshnjat e porsalindur. Ky gjen është renditen në gjenomin viçat ', dhe hulumtuesit ishin atëherë në gjendje të përcaktojnë se një mutacion në këtë gjen kishte shkaktuar sëmundjen në mesin e viçave. Sëmundja e njeriut duke ndihmuar studiuesit në procesin e identifikimit të mutacion gjen.

Hulumtuesit gjithashtu ekzaminuar ADN nga prindërit dhe vëllezërit e motrat viçat "dhe mësoi se mutacion dominuar edhe këtu. Kjo do të thotë se viçat zhvilluar deformim kur mutacion u miratua në ose nga nëna ose babai dhe jo nga të dy nënës dhe babait, që është rasti me shumë sëmundje të trashëguar.

"Qëllimi ynë ka qenë gjithmonë për të ulur numrin e viçave të sëmurë dhe të vdekur, si disa sëmundje trashëguese janë shumë të dhimbshme dhe të shfuqizuar. Në këtë rast sytë varur poshtë nga krerët e viçave, dhe deformimet e fytyrës bëri që ata të kenë probleme të rënda të frymëmarrjes. Nuk është e vështirë të imagjinohet dhimbjen kjo e shkaktuar. Rezultatet e hulumtimit si këto do të rrisin mirëqenien e kafshëve duke kufizuar përhapjen e sëmundjeve të tilla. Dhe sigurisht ajo gjithashtu përmirëson gjendjen financiare të pronarëve të bagëtisë, të cilët janë në gjendje për të minimizuar humbjet ", shpjegon Jørgen Agerholm, i cili është edhe shef i Seksionit për riprodhim Veterinar dhe obstetrikës.

Dërgo mesazhin tuaj për ne:

Enquiry TANI
  • * CAPTCHA: Ju lutemi zgjidhni House


Ora Post: shkurt-27-2018
WhatsApp Online Chat !