mobile station

Истражувачите се открие болеста нови добиток и да се спречи тоа од ширење

Истражувачите се открие болеста нови добиток и да се спречи тоа од ширење

По генетски истражувања на деформирани телиња, истражувањето е во можност да се открие на претходно непозната болест се најде меѓу Холштајн добиток. бикот на парење од каде што потекнуваат мутација а со тоа и деформација сега се спушти на спречување на ширење на болеста и понатаму.

Во рамките на данскиот сточарството семето на еден одгледување бик се користи за inseminate многу крави. Поради многуте инсеминации еден бик на тој начин може татко илјадници телињата. Затоа, тоа е од витално значење за да се утврди дали размножување бикови ги наследни болести.

Ова е токму она што истражувачите на Универзитетот во Копенхаген имаат само направено. Во една студија кај Холштајн телиња објавени во научното списание  БМЦ генетика  дека откриле досега undescribed болест кај животните - деформација на лицето што ги избрале да се јавите на лицето Дисплазија синдром. Истражувачите открија генетска мутација која е причината на болеста кај телињата и го проследи наназад до еден одреден одгледување бик. Бикот сега се спушти за да се спречи понатамошно случаи на оваа болест кај новородените телињата.

"Ние откривме дека еден одгледување бик се развива мутација на клетките на ткивото на семе за производство, што доведе до деформација кај телињата. Бикот положено мутација на 0,5 отсто од нејзините потомци, кои не звучи како многу. Но, овој бик веќе е татко на повеќе од 2.000 телиња и потенцијално би можело да дојде до татко дури и повеќе. Сите деформирани телиња умреле или морале да бидат уништени затоа што биле болни. Затоа, тоа е важно да се открие причината ", вели професорот Јорген Agerholm од Одделот за ветеринарна Клинички науки.

Откако доби информации од ветеринари на телињата со маска на лицето деформации, Јорген Agerholm отиде во потрага по повеќе случаи во неговата мрежа на добиток ветеринари, вклучително и на Фејсбук. тогаш тој доби повеќе телиња за испитување.

ДНК од деформирани телиња беше подложен на генетските истражувања, и тука истражувачите идентификувани во вкупниот дел од геномот кои содржат мутација не е пронајден во нормални Холштајн ДНК. Ова е можно поради темелно претходната мапирање на нормална Холштајн ДНК.

Истражувачите потоа дозна дека слични деформации на лицето се наоѓаат меѓу луѓето, и тие се предизвикани од мутации во истиот дел од геномот, поточно на FGFR2 ген кај новородените бебиња. Овој ген е доследен во геномот на телињата, а потоа истражувачите беа во можност да се утврди дека мутација на генот го предизвика болест кај телињата. со што се човечките болести помогна на истражувачите во процесот на идентификување на генетска мутација.

Истражувачите, исто така, испитуваат ДНК од родители и браќа и сестри за телињата и научив дека мутација исто така, доминираа тука. Ова значи дека телињата разви деформација мутација беше донесен на или од мајката или таткото, а не од мајката и таткото, како што е случај со многу наследни болести.

"Нашата цел е секогаш да се намали бројот на болни и мртов телиња, како што некои наследни болести се многу болни и инвалиден. Во овој случај очите висеа од шефовите на телиња, и на лицето деформации предизвикани од нив да имаат сериозни проблеми со дишењето. Тоа не е тешко да се замисли ова предизвика болка. Резултатите од истражувањето како овие ќе се зголеми за благосостојба на животните со ограничување на ширењето на овие заболувања. И, се разбира, исто така, ја подобрува финансиската состојба на сопствениците на говеда, кои се способни да се минимизираат загубите ", објаснува Јорген Agerholm, кој е, исто така, раководител на одделението за ветеринарна репродукција и акушерство.

Испратете ја вашата порака:

Прашање Сега
  • * CAPTCHA: Ве молиме изберете Car


Време на мислењето: Feb-27-2018
WhatsApp Online Chat !